Wenckheim-kastélyok: Gyulavári
 
 
 
KEZDŐLAP / A KASTÉLYOK / GYULAVÁRI
Megújult a Gyulavári Wenckheim-Almásy-kastély
(2007. szeptember)


A kastély évszázadokon keresztül grófi családok tulajdonában volt. A háború után tsz-irodaként funkcionált. Az épület jelenleg teljes egészében eredeti állapotában fel lett újjítva! A kastély alapvetően 3 funkciót fog mostantól betölteni. Egyrészt állandó kiállítások színhelyéül fog szolgálni, például Nemzetiségi kiállítás, Ökogazdálkodás a Dél - Alföldi régióban, Dél- Alföldi kortárs képzőművészetek kiállítás, Helytörténet -kastélytörténet, stb.
Másodsorban Gyula - Gyulavári környezetében számos ökoturisztikai lehetőség van. Ennek központi kiinduló helye a kastély lesz, ahonnan állandó programokat biztosítanak az odalátogatóknak, például erdei iskola, látogatás a biofarmokon, vadmegfigyelés, lovasturizmus, stb.

A kastély épülete a felújítást követően alkalmassá vált konferenciák, találkozók, koncertek megrendezésére, mindemellett otthont ad különféle alkotótáborok számára is. Egyházi rendezvények, komolyzenei koncertek, házasságkötések helyszínéül a kastély hatszögletű teljesen felújított kápolnája szolgál, mely szintén páratlan építészeti értékeket képvisel.
A kastély melletti területen parkolókat alakítottak ki, mely egyben szabadtéri rendezvények helyszíne is. A látogatottságot nagyban segíti az utazási irodákban elhelyezett többnyelvű brosúra és az Internetes portál. A kastélyban rejlő széles körű turisztikai lehetőségeket összekapcsolják a városban szervezett tavaszi, nyári programokkal, ahol évente többmint 100 ezer látogató fordul meg.

2007. szeptember

További információ: http://www.gyulavarikastely.hu/

TÉRKÉPA nyitófesztivál 2007. szeptember 14-16-án volt.

Helyszín: Gyulavári kastélykert

Gyula és Gyulavári egyesülésének 30. évfordulója

Információ: 66/525-865


E-mail: bagyizoli@gyula.hu

A gyulavári Wenckheim-Almásy-kastély

A kastély helyén a Gyulavárit, Kétegyházát és Keszi pusztákat birtokló Lőwenburg Jakab építtetett uradalmi központként működő majorházat és majort 1716-ban. A XVIII. század végén a gyulai uradalmat megszerző Wenckheim család lett a tulajdonos, feltehetően ebben az időszakban építették a Gyulavári Kastélyt is. A XIX. század második felében az Almássy család lesz Gyulavári tulajdonosa, s gróf Almásy Dénes a kastélyba költözik feleségével, Károlyi Ellával. Házasság útján gróf Pongrácz Jenő lesz a birtok ura, amelyhez a második világháború előtt malom, húsfeldolgozó, szeszgyár és téglagyár is tartozott. 1948. után a helyi termelőszövetkezet használta a kastélyt. A szövetkezet megszűnése után a gazdátlanná vált épület állaga rohamosan romlani kezdett, mára komoly felújításra szorul. Az épületegyüttest 2001-ben védett műemlékké nyilvánították. Az eredeti állapotot megközelítő újjáépítést Európai Uniós pályázati forrásból illetve saját forrásból kívánja a Körös-Maros Vidékfejlesztési és Ökogazdálkodási Alapítvány megvalósítani. Az Alapítvány célkitűzése a Gyula város Gyulavári településrészén található Wenckheim-Almásy műemlékkastély megmentése. A gyulavári kastélyban tervezett kiállítás ismerteti a térség folyókhoz kapcsolódó élővilágát, a halászat, valamint az erdők és a vadászat történetét, jövőjét. Igyekszik megmutatni a dél-alföldi táj fejlesztésének harmonikus, környezethez illeszkedő formáit. A kiállítás egyik fontos eleme az ökogazdálkodás jelentőségét bemutató anyag. Nagyon fontos a környék mezőgazdasági vállalkozói, gazdálkodói számára, hogy az ökogazdálkodás eredményeivel megismerkedjenek. A kiállítások mellett az Alapítvány folyamatos szakmai konferenciák és rendezvények megszervezésével igyekszik fenntartani az érdeklődést, s biztosítani a legfrissebb információkhoz való hozzájutást.
Nagyobb méretű kép megtekintése.
Nagyobb méretű kép megtekintése.

Mindezek mellett helyet kap a kiállítási anyagok között a dél-alföldi népművészet, a kortárs képzőművészet is. Ennek a jelentősége abban van, hogy az itt élők ismerjék és értékeljék ezeket az alkotásokat, ilyen módon erősítve a térséghez való kötődésüket. Hasonló célokat szolgál az egykori kápolnában tervezett ökumenikus egyházi kiállítás is.

Információ : www.gyula.hu


Anno...


Forrás: http://www.dunatv.hu/cikk.html?id=44168

www.dunatv.huVISSZA AZ OLDAL ELEJÉRE

Minden ami Wenckheim...