Wenckheim-kastélyok: Gyulai látógatóközpont
 
 
 
KEZDŐLAP / A KASTÉLYOK / GYULA / GYULAI LÁTOGATÓKÖZPONT
A GYULAI HARRUCKERN–WENCKHEIM–ALMÁSY-KASTÉLY TURISZTIKAI
VONZERŐVÉ FEJLESZTÉSE, LÁTOGATÓKÖZPONT LÉTREHOZÁSA

Kelet-Közép-Európában nem könnyű kastélyokat turisztikai vonzerővé fejleszteni, hiszen a második világháború végén és azt követő időszakban az épületek többségét kifosztották, az évszázadok során felhalmozott bútorok, műtárgyak, berendezési tárgyak, eltűntek.

Így volt ez a második világháború után több különféle célra használt, majd 1959-ben csecsemőotthonná átalakított gyulai Harruckern–Wenckheim–Almásy-kastély esetében is. Az évtizedekig üresen álló kastélyra 2012-ben Gyula Város Önkormányzata a „Hétköznapok és ünnepek az alföldi kastélyokban – A gyulai Almásy-kastély évszázadai” című, DAOP-2.1.1/G-11-k-2012-0001 azonosító számon regisztrált kiemelt projektje megvalósításához 2 189 530 372 Ft támogatást nyert el.

A kastély leendő komplex turisztikai hasznosításának fő elemei a korabeli főúri életforma bemutatását célzó múzeumi/látogatóközponti fejlesztés, rendezvényeknek otthont adó közösségi terek kialakítása, valamint a kastélypark revitalizációja. A kiállítás tematikája a kastélyban egykor élt főúri családok mindennapjainak, az őket kiszolgáló személyzet életének, és a kor szokásainak, életmódjának a bemutatása.

Az élményt számos eredeti és rekonstruált tárgyi emlék, ruházat, gyermekjátékok, fényjáték teszi még teljesebbé. A kastélyban okos telefonos/visual guide-os vezetés segíti a vendégeket a látottak elmélyítésében. Az épület egyes pontjain elhelyezett számoknál, pl. az ebédlőben, az egykori konyhában, vagy a grófnő szalonjában, számos odaillő információ, hiteles történet, anekdota és legenda hallgatható.

A modern technika vívmányainak segítségével a látogató a saját tempójában tájékozódhat az épület falai között zajló egykori életről, így például szó lesz a korabeli étkezési szokásokról, az ételekről, a birtokos család és a személyzet napirendjéről, a személyzet tagjainak feladatáról, az öltözködési szokásokról, a kastély egyes helyiségeinek funkcióiról, a korabeli fűtés- és világítástechnikáról és még számos érdekességről.

A kiállítás magával ragadó jellegét a hétköznapok egyszerű bemutatása adja, olyan időutazás, amelyben a látogató könnyen összefüggést, kapcsolatot talál a látottak és saját mindennapjai közt.

A szolgáltatások között megtalálható lesz a turisztikai információs pont Békés megye turisztikai látnivalóinak összefoglalójával, gyermekmegőrző, a kiállítások arculatába illő játszóház és múzeumpedagógiai műhely, toronykilátó, valamint a rehabilitált kastélykert.

A helyi kézműves termékek megtekintésére, megvásárlására a kastély cukrászdájában, kávézójában, valamint ajándékboltjában lesz lehetőség. A kastély kertje a látogatók és a gyulai lakosok számára ideális pihenőhely lesz, az ingyenes wifi elérhetőséggel pedig az élmények rögtön megoszthatóak lesznek.

Ízelítő a várható szolgáltatásokból

  • Múzeumpedagógiai műhely és történelmi játszóház – mintegy 20 gyerek csoportos foglalkozásának biztosít helyet, amelyet többek között egy inasszoba és egy grófi szalon egymás mellé helyezett makettje színesít, de helyet kapott itt egy kirakható elemekből álló személyzeti hierarchia ábra és egy interaktív oktató tábla is

  • Cukrászda–kávézó – a kastélyban egykor fogyasztott korabeli ételek és italok színesítik a sokrétű alapkínálatot,

  • Ajándékbolt – a sokszínű, igényes múzeumi ajándékbolti,

  • Rendezvényi terek – az egykori főúri rezidencia frissen restaurált többfunkciós termei szinte bármilyen rendezvénytípus befogadására alkalmasak,

  • Turisztikai információs pont – Gyula és Békés megye turisztikai vonzerőleltárával,

  • Integrált látogatómenedzsment rendszer,

  • A kastély keleti víztornyának a tetején toronykilátó létesült,

  • A védett kastélypark rendezése, revitalizálása, növényzet telepítése, új burkolatok kiépítése, új utcabútorok elhelyezése, ideális pihenőtér a gyulai lakosok és a látogatók számára,

  • Díszvilágítás kialakítása


Gyulai Almásy-kastély
Látogatóközpont
www.gyulaikastely.hu
 VISSZA AZ OLDAL ELEJÉRE

Minden ami Wenckheim...