Wenckheim-kastélyok: Gerla
 
 
 
KEZDŐLAP / A KASTÉLYOK / GERLA
Gerla

Ezt a kastélyt Ybl Miklós tervezte a Wenckheim család megbízásából.

A kastély címe: 5623 Békéscsaba-Gerla, Jázmin u. 2-3.


Nagyobb méretű kép megtekintése.

Nagyobb méretű kép megtekintése.Forrás: http://www.csabaimerleg.hu/adat/dokumentumtar/hu789_csm_2015_01.pdf

A gerlai Wenckheim-kastély 1907 körül:

Nagyobb méretű kép megtekintése.
 

A gerlai Wenckheim-kastély 2007-ben:

Nagyobb méretű kép megtekintése.
Nagyobb méretű kép megtekintése.
 
Nagyobb méretű kép megtekintése.

13 darab saját fotóm itt megtekinthető a kastélyról (2007. március 04.)

Gerla közigazgatásilag Békéscsabához tartozik, mint annak VIII. kerülete. A település a Békéscsabától 10 kilométerre található, Békéscsabával menetrendszerű helyi autóbuszjárat köti össze. A kastély helyrajzi száma: 18003/2.

2013. október 16-án két kuriózummal bővült a Békés Megyei Wenckheim Gyűjtemény!
A következő két gerlai képeslapot egy Wenckheim testvérpár küldte el a testnevelő tanárának 1931-ben.


Gróf Wenckheim Mária Enna képeslapja 1931-ből

Gróf Wenckheim Béla képeslapja 1931-bőlGróf Wenckheim Mária Enna képeslapjának hátulja 1931-ből


Gróf Wenckheim Béla képeslapjának hátulja 1931-ből


Gróf Wenckheim Jenő
(1883. április 28. - 1944 Budapest)

Gróf Wenckheim Jenő 1883. április 28-án született gróf Wenckheim Géza és Deshayes Eugénia ötödik gyermekeként. Kitűnő eredménnyel tette le az államtudományi vizsgát. A minisztériumban dolgozott mint fogalmazó. A gerlai birtok irányítását 1915-ben vette át édesapjától, melyet haláláig 1944-ig igazgatott. Feleségétől, Mária Anna Marenzitől két gyermeke született. A gróf Budapesten hunyt el. A gerlai kastélyparkban nagy pompával temették el. A gerlai sportpálya kialakításakor 1964-ben sírját egyházi felügyelet mellett felnyitották és földi maradványait a gerlai temetőben, szülei sírjában helyezték örök nyugalomra. A sír felnyitásának és az újratemetésnek több gerlai szemtanúja is volt. Visszaemlékezéseikben mindannyian megemlítik a gróf éppen maradt vörös haját.

A gróf gyermekei: gróf Wenckheim Béla (1921-1967), és gróf Wenckheim Mária Enna (1924-)

Forrás:
1. Nagy András, D. - Varga Árpád : A Wenckheim család Békés megyében a XIX-XX. században. Bp. : 2006. Lelőhely: Békés Megyei Tudásház és Könyvtár
2. Hankó József: Két évszázad a Weinckheim családdal. Gyula : Linotype Bt., 2000. Lelőhely: Békés Megyei Tudásház és Könyvtár
3. Szabó Tünde: A gerlai Wenckheim kastély. Békéscsaba : Szabó Tünde, 1996. (szakdolgozat) Lelőhely: Gerlai Általános Művelődési Központ
és a http://bekeswiki.bmk.hu/index.php/Wenckheim_Jenő_(1883-1944)


2011-ben újra eladó a kastély, és egy korábbi hír:

Hosszú éveken át eladó volt a gerlai Wenckheim-kastély... egészen 2010. novemberéig, amikor is:

Elkelt a gerlai Wenckheim-kastély 3,6 millióért

2010. november 10. 14:38 M. P. M.

Nyílt árverésen értékesítette a gerlai kastélyt a békéscsabai önkormányzat, a vásárló 3,6 millió forintot fizetett az ingatlanért.

A szerződésben rögzített feltételek szerint a vásárlónak a műemléki előírások figyelembevételével, az eredeti állapotot idéző stílusjegyek megőrzésével, 5 esztendő alatt kell felújítani az egykori Wenckheim-kúriát.

Emellett az új tulajdonos arra is kötelezettséget vállalt, hogy munkahelyeket is teremt leendő beruházásával. További feltételként a befektető 10 millió forint óvadékot helyez el a város kasszájába, melyet esetleges visszalépése, vagy a feltételek nem teljesülése esetén az értékesítő fél, tehát az önkormányzat megtarthat.

Az ingatlan állaga egyébként a legutóbbi árverés óta eltelt időszakban tovább romlott, bár idén a közvetlen életveszélyt elhárító munkákat az önkormányzat saját költségen elvégeztette.

A kastélyhoz tartozó kápolna nem része az adás-vételnek, hiszen azt az épületrészt pár évvel ezelőtt egy helyi kötődésű családi vállalkozás vette meg az egyháztól.

Forrás: http://www.beol.hu/bekes/kozelet/elkelt-a-gerlai-kastely-36-millioert-343276

http://www.beol.hu/


Egy korábbi cikk:

Jutányos áron eladó a Békéscsabához közeli egyik Wenckheim-kastély a Békés megyei Gerlán.A 37 szobás kastély majd egy évtizede üresen áll. Az önkormányzat több mint 5 éve jelképes áron egyszer már eladta a hajdani Wenckheim birtokot, azzal a kikötéssel, hogy az új tulajdonos helyreállítja az épületet, és hasznosítja azt. Ez azonban nem történt meg, így a kastély újra az önkormányzathoz került. Most újra eladó, és az erősen leromlott műemlék épület befektetőre vár. Bővebb cikk...


Megnyitáshoz klikk a képre.

Forrás: http://www.bekescsaba.hu/resource.aspx?ResourceID=befektetesi_lehetosegek


Unokáink sem fogják látni... 163. adás

A 37 szobás házat Ybl Miklóssal terveztette Wenckheim Károly. 1860-ra készült el. A II. Világháború után szakmunkásképző iskola, 1990 óta, 15 éve üres. Békéscsaba város tulajdonaként pusztul egyre rohamosabban. Hiába a rengeteg tárgyalás, egyeztetés, rábeszélés, most már csak a helyreállítási kötelezettség előírása, és annak végrehajtása mentheti meg az egykor gyönyörű angolpark közepén álló műemlék-házat. A kastélyhoz kápolna is tartozik. Bár több -az államtól a rendszerváltáskor visszakapott- tulajdonát itt eladta azonnal(!), ezt még használja az egyház.

Jó lenne, ha történne végre valami ezen a volt Wenckheim-birtokon, hiszen nemcsak a kastély jó, de tartozott hozzá pálmaház is, a nagy park is helyrehozható. Nem a kényszer-helyreállítás az egyedül lehetséges megoldás, bár az állagmegóvás biztosításához talán nagyon is szükséges. Lehet, hogy - intenzívebb keresés után - lenne vállalkozó, aki az épületet végre méltón hasznosítja. A musor készítése közben jött a hír, hogy jelentkezett egy vállalkozó. Most készítik a szerzodést éppen. Remélem ez a kísérlet a kastély jó kezekbe adására nem lesz sikertelen, mint a korábbiak. Másfél évtizednyi gondozatlanság egy kastélynak nem tesz jót, nem tesz jót semminek, a gerlai Wenckheim-kastélynak sem.

2004. november 29.

A Leonardo CAD Bt. 2003-ban megvásárolta a kápolnát és a hozzátartozó épületrészt a Katolikus Egyháztól és fel is újította azt.

Forrás: www.csabaikepek.extra.hu (régi képek Békéscsabáról), www.bekesonline.bhn.hu/

 
2007-es állapot...
 
... és egy kis photoshop.
A fényképet és a retusálást Tuska János készítette 2007-ben.

Érdekességek

- Békésmegyei Közlöny 03. évf. 016. sz. (1876. február 24.): Gróf Wenckheim Károly gerlai pusztája vízzel van borítva; a kertészek elhurczolkodtak. A kastélyt szükséggátak védik.

- Békésmegyei Közlöny 03. évf. 019. sz. (1876. március 05.): Az árvíz a gerlai kastélyt is ellepte és gr. Wenckheim Károly úr szalonjaiban terjeszkedik széllyel. A gróf úr az, ki eddig megyénkben legtöbb kárt szenvedett az árvíz által. Az árvíz Gerla-Pósteleken folyvást emelkedőben van, úgy annyira, hogy onnan a gerlai híd mellett és az uradalmi kastély irányában már a töltés tetején a volt.

A kápolna

Gerlai Szeplőtelen Fogantatás kápolna
Cím: 5623 Békéscsaba-Gerla, Jázmin u. 1.

Részletek:
- nagyon ritkán tartanak esküvőket
- parkolási lehetőség ingyenes
- tizenkilencedik században épült
- műemléki védelem alatt áll 11046 törzsszámon és 11294 KÖH azonosítószámon

1861-ben gróf Wenckheim Károly építette a kápolnát. Kezdetben kapucinus szerzetesek látták el a szolgálatot. 1951-ben a kápolnában bevezették a villanyvilágítást. Hosszúsága 13 méter, szélessége 6 méter, toronymagassága 15 méter. A kápolna a kastélyba van beépítve, a tető fölött timpanon, benne toronyóra. A nyitott toronyban egy kb. 40 cm átmérőjű harang.
A szentély színes üvegablakán Szűz Mária mennybevétele látható, a bal oldalin Szent István fölajánlja a koronát Máriának, a jobb oldalin pedig Szent Károly alakja látható. A templombelső festése neogót stílusú. Fából készült neogót oltár tabernákulummal, mögötte, a sekrestye. Az oltár jobb oldalán Mária szobor, a baloldalon Jézus Szíve szobor 1905-ből. A kórus két vasoszlopon nyugszik. Jobbra hátul vörös márvány keresztelőkút fémborítással. Jobb oldalon hátul Szent Péter, vele szemben Szent Antal szobra. Balra nyílik a kórusfeljáró fából készült csigalépcsője.
Az egykori kastély maradványai közül igen jelentős egy 600 cm törzstermetű kocsányos tölgy.

Forrás: http://nagyvofely.hu/bekescsaba-gerla/templomok és http://miserend.hu/?templom=1379


A gerlai temetőben megtalálható Wenckheim sírhelyek

Kocsis Zoltán készítette a fényképeket 2012 őszén. Köszönöm a képeket.

Kocsis Zoltán honlapja: www.gerla.5mp.euWenckheim Béla sírja 1882-1915
Wenckheim Géza sírja 1878-1882
Wenckheim Géza sírja 1878-1882
Wenckheim Géza 1847-1924,
Wenckheim Gézáné Des Hayes Eugénia 1850-1926,
és Wenckheim Jenő
1883-1944 sírjaWenckheim Károly sírja 1811-1891VISSZA AZ OLDAL ELEJÉRE

Minden ami Wenckheim...