Wenckheim-kastélyok: Fáspuszta
 
 
 
KEZDŐLAP / A KASTÉLYOK / FÁSPUSZTA
Bélmegyer - Fáspuszta
Magántulajdonban van. Magántulajdonban van a kastély. Nem látogatható.

2008-ban elkezdődött a kastély teljeskörű felújítása.

A környék először a Harruckern, majd a Wenckheim család birtokába került. Ez utóbbiak egyike, báró Wenckheim Béla építtette a romantikus, és eklektikus fáspusztai vadászkastélyt 1855-1862 között Ybl Miklós tervei szerint a község határában, égetett téglából. A kastélyépület és járulékos létesítményei régen a Wenckheim uradalomhoz tartoztak, mint nyári lak. A II. világháború befejeződése előtt a kastély tulajdonosa gróf Wenckheim Fülöp volt. A kastély "A" épületének nevezett része korábbi építésű, a "B" épület valószínűleg jóval később épült. Az "A" épület 1945-ig a gróf családjának lakhelye, a "B" épületben a konyha helyezkedett el. A kastély főépülete szabálytalan alakzatú, részben emeletes épület, 2242m2 alapterülettel, mely összesen 147? helyiségből áll. Az épület déli oldalán lett kialakítva a főhomlokzat, melynek jobb oldali részén található a sokszög alaprajzú háromszintes saroktorony. A földszinten gyönyörű kazettás, famennyezetes ebédlő található. Az előtérből az emeletre vezető fa lépcső ma is az épület dísze.

A kastély fénykorában Fodor József úr volt a kastélygondnok. Ezt az új információt Fodor József úr dédunokájától, Metz Ágnestől kaptam 2016. március 13-án. Köszönöm, hogy megosztotta velem ezt az információt.

A kastélyban 1998. április 15-ig nevelőotthon működött. Az épület a Megyei Önkormányzat tulajdonában volt, és 2007-től magántulajdonban van. Az idegenforgalom számára zárva van, csak külső, kerítésen kívüli megtekintése lehetséges.

A kastély körül még megtalálhatók az egykori angolkert maradványai, a több mint 100 éves fák. Bélmegyer településtől 5,5 km-re található. Megközelítése szilárd útburkolaton lehetséges (néhol kátyúkkal).

2009-ben a község keleti szélén még megtalálható volt egy közel 300 éves, ma már védettséget élvező fehér fűzfa, melynek a kerülete akkor meghaladta a 6 métert.

Nagyobb méretű kép megtekintése.
Nagyobb méretű kép megtekintése.
Nagyobb méretű kép megtekintése.
A fenti 3 db digitális fotót a békéscsabai Mazán János készítette. Köszönöm neki a képeket!
Nagyobb méretű kép megtekintése.
Nagyobb méretű kép megtekintése.
Nagyobb méretű kép megtekintése.

A kastélyt, a kastélyt övező erdőt és a vadászházat 2007. márciusában megvásárolta egy osztrák üzletember, aki konferencia központot, és pihenőházat kíván itt létrehozni cége menedzsmentjének. A kastély visszanyerte eredeti állapotát.

Nagyobb méretű kép megtekintése.
Nagyobb méretű kép megtekintése.
Az "A" épület (főépület)
Az "A" épület (főépület)
Légifotó a kastélyról
 
Nagyobb méretű kép megtekintése.
Nagyobb méretű kép megtekintése.

"A" épület (főépület)
  Részlet az Unokáink sem fogják látni... (2006.) című műsorból:
A következő épületnél, amelynek helyszíne Bélmegyer-Fáspuszta, Wenckheim Béla az építtető, és a - mondhatni - házi építész, Ybl Miklós tervei alapján 1855-ben született a 23 szobás saroktornyos, romantikus vadászkastély. Az ezredfordulóig a Békés Megyei Önkormányzat nevelő otthona működött benne. 1994-ben fel is újították. Majd 6 évvel később, 2000-ben kiürítették. Szerencsére mostanában is őrzik és esetenként az állagmegóvási munkát is elvégeztetik. Erre a házra, mely szintén hatalmas területen fekszik, bár csak egy elég rossz úton megközelíthető, ugyancsak befektetőt várnak.
"B" épület
Valakit, aki az igazán nem sok beázásos hibát kijavítja, és használja a házat és a hatalmas parkot, ami körül veszi. Igen elbírnék lakni egy ilyen Ybl-féle romantikus kastélyban, egy ilyen nagy épületegyüttesben, csak hát nekem egy kicsit messze van...

Forgatás közben véletlenül összetalálkoztunk azzal a férfival, aki a felújítást levezényelte tíz évvel ezelőtt. Ő is meglepődött, amikor a családjával körüljárták, és megmutatta nekik, hogy még mindig áll a kastély, nem hordták szét. Jó lenne, ha már így is maradna.


Minden ami Wenckheim...VISSZA AZ OLDAL ELEJÉRE

Minden ami Wenckheim...